×
فرهنگی
شناسه خبر : 73719
تاریخ انتشار : شنبه 1400/04/26 ساعت 10:12
یادی از استاد علی حکیمی، قرآن پژوه و یکی از نویسندگان کتاب «الحیات»

یادی از استاد علی حکیمی، قرآن پژوه و یکی از نویسندگان کتاب «الحیات»

حجت الاسلام علی حکیمی، مردی از تبار فرزانگان خراسانی، از شخصیت‌های برجسته حوزه معارف اسلامی بود. مردی که در زندگی پربرکتش خدمات ارزنده‌ای در عرصه علمی به فرهنگ دینی کرد. بااین حال گمنامی را به مصداق حدیث شریف نبوی برای خود انتخاب کرد.

نورنیوز-گروه فرهنگ: نوشتن از بزرگانی که به دنبال گمنامی بودند، کاری بس دشوار است؛ کسانی که در زندگی خود همیشه در تلاش بودند به مردم خدمت کنند و درعین حال نامی از خود به جا نگذارند. این خدمت گاهی در مسیر ظاهری و کمک‌های انسان دوستانه اقتصادی است؛ گاهی نیز خدمت در عرصه آگاهی ورزی دینی و اجتماعی که این امر در متون دینی بسیار ستایش شده است.



 
حجت الاسلام علی حکیمی، مردی از تبار فرزانگان خراسانی، از شخصیت‌های برجسته مصداق این موضوع بود. مردی که در زندگی پربرکتش خدمات ارزنده‌ای در عرصه علمی به فرهنگ دینی کرد. بااین حال گمنامی را به مصداق آن حدیث شریف نبوی برای خود انتخاب کرد. پیامبر اکرم (ص) در روایتی می‌فرمایند: «طوبى لعبد نومة، عرفه ا... و لم یعرفه الناس، اولئک مصابیح الهدى و ینابیع العلم، ینجلی عنهم کل فتنة مظلمة، لیسوا بالمذاییع البذر و لا بالجفاة المرائین؛ خوشا بنده گمنامى که خدا او را بشناسد و مردم نشناسند، اینان چراغ هاى هدایت و چشمه هاى دانش اند که هر فتنه تاریکى به سبب وجود آن‌ها برطرف مى شود، نه سخن پراکن و پخش کننده اسرارند و نه نافرهیخته و ریاکار.»
 
به همین دلیل عقیده اش در شرح حال نویسی این بود که باید از چهره‌ها و انسان‌هایی سخن گفت و زندگی علمی و عملی آنان را به نگارش در آورد که درس آموز جوانان و جامعه امروز باشند و راه عالم شدن و انسان شدن را برای نوآموزان و طلاب جوان روشن کنند و چگونگی سیروسلوک الی ا... را تبیین کنند. باوجود اینکه برای نوشتن شرح حال زندگی اش میلی نداشت، با اصرار برخی نزدیکان زندگی نامه‌ای خودنوشت به قلم او پس از مدت‌ها در مجله «بینات» چاپ شد. در آن یادداشت کوتاه برمبنای همین عقیده اش نکاتی بس آموزنده از زندگی استادان بزرگوار خود به رشته تحریر درآورد.
 
حجت الاسلام علی حکیمی در سال1322 خورشیدی در مشهد متولد شد. او در شش سالگی چند ماهی برای آموزش قرآن به مکتب رفت. پس از آن به دبستان گام نهاد و دوره ابتدایی را به پایان برد. پس از مدتی در سن چهارده سالگی برای فراگیری علوم اسلامی راهی حوزه و مدرسه «نواب» شد و نزد برخی طلاب و فضلا مقدمات را آموخت. در دوره رسمی ادبیات عرب حدود 4 سال از محضر استاد ادیب نیشابوری بهره برد. پس از پایان دروس استاد ادیب نیشابوری، معالم الاصول و همچنین بخشی از رسائل شیخ انصاری و لئالی (منطق منظومه سبزواری) را نزد استاد آیت ا... صالحی فراگرفت.
 
او برای فلسفه و کلام و معارف و اخلاق در درس‌های مرحوم آیت ا... شیخ مجتبی قزوینی (ره) شرکت می‌کرد. وی درباره ویژگی‌های اخلاقی و علمی استادش می‌نویسد: «باری مرحوم شیخ استاد قزوینی به شاگردانشان2 درس می‌دادند: درس ملاشدن که آسان است و درس آدم شدن که دشوار است. در این جهت ایشان سخنی را نیز از استاد بزرگوارشان حضرت سیدموسی زرآبادی نقل می‌کردند. آری این حالات از سال‌ها ریاضت و عبودیت ریشه می‌گیرد و بر نفی خود و خودخواهی‌ها استوار است و نشانه کمال اخلاص و تواضع این مربی بزرگ است.»

 نگارش کتاب «الحیات»

الحیات کتابی 12 جلدی به زبان عربی نوشته محمدرضا، علی و محمد حکیمی است که آغاز نگارش آن در سال 1353خورشیدی بوده است و آخرین جلد آن در سال 1394خورشیدی منتشر شد. هدف نویسندگان، ارائه سیمای اسلام و تشیع بر محور عدالت اجتماعی و آزادگی فردی بوده است و منبع اصلی اش را قرآن و حدیث دانسته اند. احمد آرام 6 جلد اول را به فارسی ترجمه کرده است.
 
برادر او حجت الاسلام محمد حکیمی پس از رهایی از زندان در دوره پهلوی، در سال 1353 خورشیدی با سردرگمی و یأس از فضای سیاسی، نامه‌ای به برادرش محمدرضا حکیمی نوشته و از او پرسیده است که «چه باید کرد؟». محمدرضا حکیمی هم در پاسخ از قصدش برای تألیف کتابی خبر داده است که پس از آن با همکاری 3 برادر و با مطالعه و جست وجو در بحارالانوار آغاز شد و کتاب‌های کافی، وسائل، وافی، تحف العقول و مستدرک هم مطالعه شد. به گفته محمد حکیمی، از ابتدا هم پیش بینی نویسندگان این بوده است که کتاب مدنظرشان مجلدات فراوانی خواهد داشت. از سال 1353 تا 1365خورشیدی 6 جلد از این مجموعه آماده و منتشر شد. تألیف کتاب‌ها تا جلد ششم به صورت گروهی انجام شد، اما از جلد ششم به بعد، بیشتر کار‌ها فردی انجام شده است.
 
این کتاب تأثیر بسزایی در فضای علمی این حوزه گذاشته است و این کتاب منبعی موثق برای بسیاری از اندیشه ورزان حوزه دین به شمار می‌رود. حجت الاسلام علی حکیمی از نویسندگان این مجموعه ارزشمند بود که همراه با برادرانش توانست میراثی ارزشمند از خود به جا بگذارد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ثبات قیمت در بازار برنج/از ایرانیِ 470 هزار تومانی تا هندیِ 195 هزار تومانی
امتحانات مدارس البرز مجازی شد
رحمانی فضلی: چین وارد تقابل مستقیم با ایران نمی‌شود
شهادت رزمنده بروجنی حین خنثی‌سازی بمب عمل نکرده در تهران
وام 500 میلیونی خرید کالا ربطی به وام ازدواج ندارد
رئیس‌جمهور: شهدای پتروشیمی در راه خدمت و پیشرفت ماندگار شدند
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها
چطور با یک کد پیامکی بدهکارِ میلیاردها تومان وام دیگران می‌شویم؟
بیماری خاموشی که چشم‌ها آن را فاش می‌کنند
جهان به نقطه بحرانی انرژی رسید
دستان «مادر» دوباره جان گرفت
چرا معرفی نمایندگان فوتبال ایران به آسیا به کلاف سردرگم تبدیل شد؟
10 کشته و مفقود در پی باران‌های سیل‌آسا در 8 استان چین
پایان رایگان بودن عمومی مترو و اتوبوس در تهران/چه کسانی بلیت مجانی می‌گیرند؟
فرصت دوباره برای ثبت‌نام ایران‌خودرو + نوع خودروها و لینک ثبت نام
نحوه برگزاری امتحانات پایان سال ابتدایی‌ها اعلام شد
پیش‌بینی وزیر دفاع پاکستان: جنگ دوباره آغاز نخواهد شد
سقوط قیمت نفت پس از سیگنال‌های دیپلماتیک کاخ سفید
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول قیمت ها
آمریکا هنوز آماده جام جهانی 2026 نیست!
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 29 اردیبهشت ؛ بازگشت به کانال 170 هزار تومانی+ جدول
افشاگری رسانه عبری از دیگر سفرهای محرمانه نتانیاهو
فردا بلیت سینما برای چه کسانی رایگان است؟
پزشکیان: حمایت‌های معیشتی باید هدفمند باشد/ مدیریت مصرف یک ضرورت ملی است
نورنما | نفس گیرترین نقطه اورست اینجاست
شرط بازگشایی نماد شرکت‌های آسیب‌دیده در بورس اعلام شد
مرزبانان در سنگرهای انفرادی دست به ماشه آماده‌اند
پشت‌پرده بی‌اعتمادی بن‌سلمان به ترامپ/ چرا عربستان به دنبال ائتلاف جدید با ایران است؟
عملیات انهدام مهمات در قم/ شهروندان نگران نباشند
شمارش معکوس برای حراج 147/تالار شمش طلا از ساعت 14 امروز باز می‌شود
پیام اختصاصی رهبر معظم انقلاب به خانواده شهدای آملی جنگ رمضان
فرودگاه امام (ره) دوباره 24 ساعته شد
واقعیت نگران‌کننده پشت پرده ذخایر سدهای کشور
سقف حقوق و پاداش کارکنان دولت تغییر کرد
محور پکن-مسکو مستحکم‌تر از همیشه
ضرب‌شست دادستانی به فراریان مالیاتی/ وصول 139 همت از مطالبات دولتی
قیمت گوشت قرمز امروز 29 اردیبهشت 1405 + جدول
قیمت طلای جهانی امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 / اونس طلا تقویت شد
چگونه با وثیقه سهام وام 200 میلیون تومانی بگیریم؟ +جزئیات
هزینه جنگ علیه ایران برای آمریکا از 85 میلیارد دلار فراتر رفت
سرلشکر عبداللهی: نیروهای مسلح دست بر ماشه و آماده‌تر از همیشه‌اند
ریانووستی: توان دفاعی ایران برای هر سناریویی آماده است
نوراینفو | با خواب آلودگی بهاری چه کنیم ؟
اجرای طرح ترافیک فعلا با شیوه سال گذشته
ادامه وضعیت قابل قبول کیفیت هوا در تهران
بازداشت دو عنصر نفوذی که در پوشش خبرنگار جاسوسی می کردند
عوارض خطرناک تزریق بی‌رویه سرم از تشنج تا اِدم مغزی
عقب‌نشینی فلزات گرانبها در بازارهای جهانی
اعتراف رسانه‌های عبری به تغییر تاکتیک حزب‌الله/گذار به جنگ چریکی و آغاز مرحله فرسایشی
طرح حذف تیم ملی ایران توسط آمریکا شکست خورد